Het kantoorgebouw als onderdeel van jouw duurzaamheidsrapportage

Steeds meer bedrijven worden verplicht om te rapporteren over hun impact op mens en milieu volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit maakt de keuze voor een kantoorpand nóg belangrijker. Om duurzaam te ondernemen en hierover te kunnen rapporteren, heb je namelijk een kantoor nodig dat daarbij past.

De CSRD, een Europese richtlijn, staat bij veel bedrijven voor de deur. Afhankelijk van de grootte van de organisatie geldt de rapportageplicht al vanaf boekjaar 2024. De rapportages die de richtlijn vereist, zijn gebaseerd op drie pijlers: Environment, Social en Governance (afgekort ESG). De ESG-regels zullen veel organisaties raken, ook degenen die zelf niet verplicht zijn om te rapporteren. Grote bedrijven zullen namelijk onderzoeken in hoeverre hun leveranciers duurzaam ondernemen.

Voor veel bedrijven is rapporteren over duurzaamheid nieuw. Dit leidt mogelijk tot verbeterplannen. Het is echter ook belangrijk om mee te nemen wat er al goed gaat, vertelt Martijn Kock (Asset Manager World Trade Center Amsterdam). “Bij het opstellen van jouw duurzaamheidsrapportages kun je ook eens kijken naar de informatie die al beschikbaar is over jouw kantoorgebouw. Van de energiezuinigheid tot faciliteiten die bijdragen aan het welzijn van je werknemers, zoals horecagelegenheden met gezonde voeding.”

Duurzaamheidscertificaten WTC Amsterdam

Kock: “WTC Amsterdam heeft verschillende duurzaamheidscertificaten. Bedrijven die gevestigd zijn in het pand, kunnen waardevolle informatie uit deze certificaten halen voor hun duurzaamheidsrapportages.” Alle torens van WTC Amsterdam hebben bijvoorbeeld een BREEAM certificaat. BREEAM is een bekende methode om de duurzaamheidsprestatie van een gebouw te beoordelen. Alle torens van het World Trade Center behaalden de maximale score bij de certificering, onder andere op het gebied van waterbeheer en afvalscheiding. Daarnaast heeft elke toren een energielabel, variërend van A+ tot en met A+++. Dit draagt bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk.

Verder beschikt WTC Amsterdam over het WELL Gold certificaat. Kantoren met deze kwalificatie besteden veel aandacht aan het welzijn van de mensen die er werken. Het certificaat beoordeelt onder andere de kwaliteit van de lucht en het water in een gebouw, de aanwezigheid van natuurlijk licht en akoestisch comfort. Ook faciliteiten die bijdragen aan bewegen en gezonde voeding worden meegewogen.

Green action plan WTC Amsterdam

 Frank Folkers is Technical & Facility Director bij WTC Amsterdam. Hij werkt al sinds 1999 voor het pand aan de Strawinskylaan en weet zodoende alles over de verbeteringen die zijn doorgevoerd. “Het WTC heeft al in 2007 een ‘green action plan’ opgesteld met daarin vijftig maatregelen om energiebesparing te realiseren. Hierbij zijn niet alleen quick wins, maar ook complexe meerjarige projecten uitgevoerd.” Zo is het gelukt om alle torens gasloos te maken. “De uitdaging voor de toekomst is dat het steeds moeilijker wordt om nóg meer duurzame verbeteringen te bedenken, omdat we al zoveel gedaan hebben. Maar we hebben zeker nog ideeën waarmee we een verbeterslag kunnen maken.”

Voor bedrijven die aan de slag gaan met (rapporteren over) duurzaamheid, heeft Kock nog een laatste tip: “Kies niet alleen een duurzaam kantoorgebouw, maar investeer ook in het creëren van bewustzijn bij je personeel. WTC Amsterdam faciliteert op veel manieren een gezonde, groene werkomgeving. Het gedrag van de gebruikers van alle kantoren speelt echter ook een sleutelrol. Van het juist scheiden van afval tot reizen met het openbaar vervoer, wat dankzij de strategische ligging van het WTC mogelijk is. Elke groene keuze draagt bij aan het verkleinen van je ecologische voetafdruk.”

Terug naar nieuws & events