Slimme technologie

Achter de hoogwaardige faciliteiten van WTC Amsterdam schuilt een slimme technologie die dagelijks bijdraagt aan een gezonder, duurzamer en veiliger gebouw.

Hoe WTC Amsterdam slimme technologie inzet voor een duurzamer, veiliger en gezonder gebouw 

Achter de hoogwaardige faciliteiten van WTC Amsterdam schuilt een slimme technologie die dagelijks bijdraagt aan een gezonder, duurzamer en veiliger gebouw. WTC Amsterdam is een Smart Building, mede dankzij de toepassing van het MPL Smart Building cloud platform. Experts Hans Staal (namens de eigenaar van WTC Amsterdam) en Marcel en Peter Lenters (directie MPL, de integratiespecialist van WinGuard as a Service ) leggen uit wat een Smart Building is. En hoe de oplossing van MPL werkt.

Smart Building

De bundeling van slimme technologieën in een gebouw voor een optimale gebruikerservaring. Dat noem je een Smart Building. Peter Lenters: “Een Smart Building stemt de aanwezige technologie af op de medewerker of bezoeker. Van de hospitality desk tot vergaderzalen. Bij alle faciliteiten en bijbehorende activiteiten van gebouwgebruikers, om hun werk zo makkelijk en efficiënt mogelijk te maken. MPL Smart Building cloud softwaresysteem vormt het fundament voor onder andere WTC Amsterdam als Smart Building.”

 

Slimme technologie

MPL’s Smart Building platform verbindt alle technologieën in WTC Amsterdam in één cloud softwareplatform. Dagelijks genereert en bundelt het platform een grote stroom gebruiksdata. Marcel Lenters: “Op basis van deze anonieme data maken experts analyses over het gebouw. Analyses over duurzaamheid, veiligheid, efficiëntie en gezondheid. Het MPL-platform zet alle data om naar informatie die helpt processen beter in te richten. Zo kunnen gebruikers ook sneller anticiperen op afwijkingen. We kunnen gebruikersdata die betrekking heeft op de huurder individueel inzichtelijk maken in een online dashboard.”

 

Een veilig gebouw

Het Smart Building platform speelt een grote rol in de beveiliging van WTC Amsterdam. Peter Lenters: “Het platform zorgt voor de operationele beveiliging in de meldkamer van WTC Amsterdam. Het monitort bewakingscamera’s, brandbeveiliging en toegang en bediening op afstand en leest alles uit. Hetzelfde geldt voor afwijkingen in technische installaties, GBS- en IOT-sensoren. Het is zelfs mogelijk om alles of een deel van activiteiten door de schakelen naar de MPL Alarmcentrale.” Het platform draagt ook bij aan de efficiëntie van beveiligingswerk. Het bespaart kosten.

 

Geventileerde vergaderzalen

Naast een veilige werkomgeving helpt het platform ook om WTC Amsterdam een nog gezonder gebouw te maken. De vergaderzalen bijvoorbeeld. Hans Staal: “In elke vergaderzaal hangt een meter die continu het CO2-gehalte in de ruimte meet. Komt de hoeveelheid koolstofdioxide boven de wettelijke norm, dan geeft het platform een seintje. De koelinstallatie circuleert daarna meer frisse lucht in de vergaderzaal. Zo voorkom je slechte luchtkwaliteit en een ongezonde werkplek voor medewerkers en bezoekers.”

 

Bewuster waterverbruik

Naast een gezonde werkomgeving, helpt het platform van MPL ook bij verduurzaming. Hans Staal: “WTC Amsterdam wil vooroplopen als het gaat om duurzame initiatieven en innovaties die bijdragen aan de ESG-doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs.  Hierbij is data onmisbaar.”

Bewuster omgaan met waterverbruik is een van de belangrijk verduurzamingsdoelen voor de nabije toekomst. “Dit reikt verder dan bijvoorbeeld de waterbesparende kranen die je nu al overal in WTC Amsterdam vindt. Om de Nederlandse klimaatdoelstellingen te halen, moet je veel meer gaan inzetten op hergebruik van water. Hiervoor heb je een circulair systeem nodig in gebouwen. Een flinke investering, waarbij we data uit het platform gebruiken voor vooronderzoek en de uiteindelijke implementatie en monitoring van zo’n circulair watersysteem.”

 

Aangenaam binnenklimaat door artificial intelligence

Ook artificial intelligence speelt een steeds belangrijkere rol bij de verduurzaming van WTC Amsterdam. Marcel Lenters: “De koelinstallaties van WTC Amsterdam zijn via artificial intelligence aangesloten op een weersvoorspellingsmodule in het platform. Zo kun je het weer een paar uur vooruit voorspellen.  Koelinstallaties koelen dan precies op het juiste moment bij zonnig weer en schakelen weer af bij bewolking. Een enorm duurzame en kostenefficiënte besparing.”

 

Steeds groter belang van data
MPL’s Smart building cloud platform brengt systemen samen en krijgt een steeds bredere invulling. Zo kan het gebruikers en verschillende stakeholders faciliteren. Het belang van data en de analyse ervan wordt steeds groter. Het gebruik wordt ook steeds breder. Denk bijvoorbeeld aan toegang met je smartphone, werkplekregistratie, slimme camera toepassingen met AI en het monitoren op uiteenlopende systemen om slim en snel met storingen en onderhoud om te gaan. Alles kan als de basis van het platform stevig is.

 

Terug naar nieuws & events