De drie robots patrouilleren sinds enkele weken op het parkeerterrein en in de enorme stenen vloerruimtes in Central Hall en Lobby H/I. Hun komst is de laatste in een reeks innovaties van D&B The Facility Group, dat het schoonmaakcontract met CBRE zojuist voor de derde keer heeft verlengd.
‘D&B is een mensgericht bedrijf’, zegt Elmer Engel, managing director van de D&B schoonmaakdiensten in het WTC Amsterdam. ‘Onze samenwerking met CBRE heeft een focus op innovatie en flexibiliteit. We vertrouwen elkaar en dat betekent dat we bereid zijn om samen te experimenteren als het gaat om nieuwe methoden en innovaties.’
De robots liggen in het verlengde van de technologie die D&B achter de schermen al gebruikt, zoals de sensoren die ervoor zorgen dat de toiletruimtes voldoende toiletpapier en zeep hebben. ‘De huurders van het WTC en hun gasten maken 13.000 keer per dag gebruik van de toiletten, en wij kunnen ons werk alleen goed doen door onze schoonmaakhosts zo slim mogelijk in te zetten’, zegt Elmer. ‘We hoeven niet alleen schoon te maken. We moeten ook zorgen dat de toiletrol- en zeepdispensers gevuld blijven, op het juiste moment en op de juiste plaats.’
De technologie levert zowel hoogwaardige diensten op voor het WTC en zijn huurders, als potentiële kostenbesparingen, ondanks het aanzienlijke prijskaartje dat aan elke robot hangt. Ja, de robots zijn zeer efficiënt in het schoonhouden van zulke grote ruimtes, wat de servicekosten ten goede komt”, zegt Elmer. Maar wat net zo belangrijk is, is dat ze mijn collega’s meer tijd geven om ander werk te doen, en geloof me, er is meer dan genoeg werk te doen dat sensoren en robots niet aankunnen.
Een ander domino-effect is het effect op het personeel, doordat een deel van de zware, repetitieve taken wordt weggenomen, waardoor de arbeidstevredenheid toeneemt. Probeer zelf maar eens twee uur achter elkaar een vloer te dweilen,’ zegt Elmer. ‘En dat is wat wij elke dag doen. Onze schoonmaaksters zijn blij dat eentonige, fysieke klussen nu door hun metalen collega’s worden gedaan!’
Flexibiliteit in het schoonmaakrooster in een kantorencomplex waar de bezettingsgraad fluctueert, is ook een belangrijk onderdeel van het werk, en dat werd steeds duidelijker tijdens twee jaar coronavirus.
‘We zijn dan wel aan het einde van de pandemie, maar die flexibiliteit is een positieve toevoeging geweest en wat ons betreft mag die blijven’, zegt hij. De afgelopen twee jaar hebben we een manier ontwikkeld om snel te kunnen opschalen – mede dankzij die sensoren. We weten hoeveel mensen het toilet hebben gebruikt en we kunnen er trends uithalen en voorspellingen doen over de komende dagen.
Wat de robots betreft: ook die kunnen alleen worden ingezet als het nodig is. Als er meer bezoekers zijn, zet je ze langer in’, zegt hij. En als je ze niet nodig hebt, kun je ze gewoon uitzetten.
Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)