Meet Marjo van Kleeff

Curator kunsttentoonstellingen WTC Amsterdam

WTC Amsterdam herbergt een dynamische, wisselende kunstcollectie die kleur geeft aan het gebouw. Creatief brein achter deze kunsttentoonstellingen is Marjo van Kleeff: curator, ondernemer en levenskunstenaar. Waar haalt zij haar inspiratie vandaan en wat is haar band met WTC Amsterdam? Wij vroegen het haar.

Galleriewinkel in de H-toren

Van Kleeff’s connectie met het WTC Amsterdam gaat bijna 20 jaar terug. In 2004 begon zij een galleriewinkel in de H-toren, waar zij destijds behoorlijk opviel. “Het was in die omgeving de eerste winkel met een intieme, persoonlijke sfeer die mooi contrasteerde met het zakelijke en dynamische van het WTC.”

Kunst als afleiding

Als voormalig huurder vormde Van Kleeff onderdeel van de bruisende WTC-community. Die ervaring maakte haar de perfecte curator voor de kunsttentoonstellingen. ‘Mijn rol als curator is ontstaan door de groeiende behoefte aan een meer dynamische invulling van de kunst in de openbare ruimte. Kunst leidt je even af van je dagelijkse beslommeringen, juist als je deze onverwachts tegenkomt. Die spontane ontmoetingen geven lucht aan je dag.”

Inspiratiebron

Van Kleeff ziet kunst als communicatie-uiting die je als mens voedt, inspireert en leert. Inspiratie voor de kunsttentoonstellingen haalt zij uit veel zoeken, ruiken en proeven aan kunst binnen en buiten Nederland. En door nieuwe talenten te ontmoeten en hun ateliers te bezoeken. “Ik vergelijk kunst met koken. Je moet zoveel mogelijk proeven (kunst kijken) om te kunnen oordelen, je zintuigen prikkelen.”

Internationaal en kleurrijk

Van Kleeff’s persoonlijke voorkeur gaat uit naar objecten. “Objecten communiceren goed met de ruimte. Maar ook nieuwe technieken intrigeren mij, zoals 3D-geprinte werken.” Wat zij voor WTC Amsterdam vooral belangrijk vindt is dat de kunst weerspiegeld wat er in de internationale community (of de wereld) speelt. Ook houdt Van Kleeff van sprekende kleuren, zeker in de donkere wintermaanden. “Na de huidige expositie met als thema ‘Fluid Identity’, komt in november Marianne Naerebout haar werk tentoonstellen. Haar kleurrijke kunst (beelden én schilderijen) is de perfecte afleiding voor de donkere wintermaanden.”

Kunst kopen na de tandarts

Een leuk detail van de kunsttentoonstellingen is dat alle kunstwerken te koop zijn. Of iemand wel eens wat koopt? “Zeker. Zo was er laatst iemand die naar de tandarts moest in het WTC en gegrepen werd door een werk. Hij besloot ter plekke dat als hij het werk nog mooi vond na zijn bezoek, dat hij het zou kopen. En zo geschiedde. Juist door de diversiteit van de tentoonstelling ontstaat er een verrassingsmoment dat mensen even laat stilstaan. Juist dat onbevangen moment kan ervoor zorgen dat mensen tot aankoop overgaan, zoals je dat ook wel op reis meemaakt.”

Inrichting kunsttentoonstelling

Maar hoe richt je een ruimte nu in? Waar let je op? Van Kleeff: “Iedere ruimte kent zo zijn beperkingen, zoals brandweereisen. Werken met audiokunstwerken is bijvoorbeeld technisch lastig in WTC Amsterdam. Belangrijk is vooral goed naar het licht te kijken en de zichtmogelijkheden voor de bezoeker van de ruimte. Dat is voor mij een kwestie van intuïtie en ervaring.”

Wat er nog op de bucketlist staat voor WTC Amsterdam? “Art Talks, waarbij je door de ogen van de kunstenaar nog meer kan leren en waarderen. Door veel kunst te zien voed je je eigen smaak en leer je te onderscheiden.”

Kunst met een rauw randje

Gouden tips voor interessante tentoonstellingen heeft Van Kleef genoeg. “Ik houd van kunstlocaties met een rauw randje. Het Hem is een aanrader, juist vanwege de rauwe locatie. Maar ook de Museumnacht en de Open Atelier Routes van Amsterdam zijn een must voor de liefhebber.”

Terug naar nieuws & events