Ervaring is net zo belangrijk als vernieuwing

Het inrichten van een kantoorruimte is meer dan alleen het neerzetten van bureaus en stoelen; het gaat om het creëren van een werkomgeving die aansluit bij de diverse behoeften van verschillende generaties werknemers. Elke generatie, van generatie X (1965-1980) tot millennials (1981-1996) en generatie Z (1997-2012), heeft specifieke verwachtingen voor hun ideale werkplek. Maar hoe richt je je kantoorruimte in voor deze verschillende doelgroepen?

1

Zorg voor een dynamische werkomgeving

Generatie Z en millennials staan bekend om hun korte aandachtsboog en de behoefte aan constante prikkels om gefocust te blijven. Ze hebben een kortere spanningsboog en zijn gewend geraakt aan hyperconnectiviteit doordat ze zijn opgegroeid in een digitale wereld. Hierdoor gaat hun voorkeur uit naar een open kantoor dat hen de mogelijkheid geeft om alle activiteiten binnen de werkomgeving mee te krijgen. Unieke kantooromgevingen die beleving centraal stellen, zoals met speelse of innovatieve elementen, helpen hen om productief te blijven, omdat ze op deze manier geprikkeld blijven.

In tegenstelling tot de jongere generaties, geeft generatie X juist vaak de voorkeur aan een meer traditionele kantoorindeling met privéruimtes. Hoewel speelse kantoorvoorzieningen minder belangrijk voor hen zijn, waarderen ze wel een werkomgeving die vrijheid biedt om hun werk op eigen manier uit te voeren. Privéruimtes bieden een plek waar ze zelfstandig kunnen werken en zichzelf terug kunnen trekken.

Maar met welke generatie houd je dan rekening bij het inrichten van je kantoorruimte? Volgens Aart Bontekoning, sociaal psycholoog en Dr. in ‘generaties in organisaties’, gaat het uiteindelijk om het geven van invloed aan de werkplek door de jongere generatie én de oudere generaties. “Te veel invloed geven aan één van de twee wekt weerstand op. ‘En wij dan?’ zeggen of denken ze.” Het is dus essentieel om een balans te vinden waarin alle generaties zich gehoord en betrokken voelen.

2

Betrek jongeren bij digitale oplossingen

Generatie Z is opgegroeid in een digitaal tijdperk. Dit maakt hen digitaal heel vaardig, maar zorgt er ook voor dat ze bepaalde verwachtingen op dit gebied hebben. Meegaan met de tijd en de nieuwste software en tools gebruiken is iets wat gezien kan worden als innovatief voor vele bedrijven, maar wat generatie Z niet anders gewend is. Bovendien is het een generatie die gevoeliger is dan vorige generaties voor verspilling van tijd- en werkenergie. Volgens Aart Bontekoning moet je daarom niet beslissen vóór jongeren, maar met hen. “Laat ze vooroplopen bij het ontwerpen van een digitale infrastructuur, met in hun rug ondersteunende ervaren automatiseerders,” geeft hij aan.

Volgens Aart lopen de jongste generaties ook voorop in het ontdekken of technologische innovaties wel of niet goed werken. En wat dan goed blijkt te werken, nemen oudere generatie na verloop van tijd over. “Voor de meeste mensen in de groeiende groep 50+ geldt dat automatisering niet te ingewikkeld moet zijn. Een houding van ‘ze moeten gewoon met hun tijd meegaan’ levert ongemak en stress op.” Zijn tip is om bij de oudere generatie op tijd te vragen en vroegtijdig te toetsen of zij gemak en voordelen ervaren. Ervaring is immers net zo belangrijk als vernieuwing.

Toch kunnen verschillende perspectieven soms leiden tot spanningen op de werkvloer. Oudere generaties kunnen de nadruk op diversiteit als overdreven ervaren, terwijl jongere generaties het gevoel hebben dat hun oudere collega’s niet snel genoeg meegaan in veranderingen. Bontekoning wijst erop dat het openstaan voor verschillende perspectieven niet alleen leidt tot een inclusievere werkomgeving, maar ook tot een innovatievere werkomgeving. Wanneer medewerkers zich omringd voelen door een diversiteit aan ideeën en achtergronden, kunnen ze nieuwe benaderingen en oplossingen ontwikkelen die anders misschien niet naar voren zouden komen.

3

Bied een omgeving met voldoende faciliteiten

Millennials geven de voorkeur aan werkplekken die een naadloze integratie van werk en privéleven mogelijk maken. Deze generatie is ambitieus, waardoor ze vaak lange werkdagen maken. Dit resulteert in minder tijd voor dagelijkse privézaken. Ze hechten daardoor veel waarde aan een werkomgeving met faciliteiten die hen tijd besparen, zoals een sportschool, supermarkt, kapper, pakketpunt of restaurant.

Ook voor generatie Z zijn deze faciliteiten een vanzelfsprekendheid geworden. Toch maken zij minder gebruik van de praktische faciliteiten, omdat ze overuren vermijden. Wat zij wel belangrijk vinden, zijn faciliteiten die sociale interacties bevorderen. Denk hierbij aan dichtbijgelegen cafés, restaurants en sportscholen.

“De omgeving biedt aantrekkelijke faciliteiten voor jong talent. Als onderdeel van onze onboarding gaan we bijvoorbeeld sporten bij de Vondelgym.”

Ivanka Bojovic

Robert Walters

 

Voor sociale verbinding, gezelligheid en ontspanning kan je ook goed terecht bij de Socialclub. Als professional bij World Trade Center Amsterdam ben je automatisch lid van Socialclub. Het is een levendig sociaal netwerk dat zich inzet voor een betere werkervaring en (mentale) gezondheid. Dit doen we met diverse evenementen waaronder masterclasses, netwerksessies, sportactiviteiten en workshops. De leuke, sportieve en educatieve evenementen worden aan leden aangeboden als een extraatje om hun werkervaring te verbeteren.

Terug naar nieuws & events